Mijn Internetbrowser

Vaak wordt de computer gebruikt om ‘te surfen op het internet’. Dit wil zeggen, het bezoeken van internetpagina’s. Om een website te bezoeken heb je een internetbrowser nodig. Hieronder leggen we je uit wat een internetbrowser is, en hoe je kunt herkennen welke internetbrowser je zelf gebruikt.

Wil je weten wat de verschillen in internetbrowsers zijn en hoe je een andere browser kunt downloaden en installeren op jouw computer? Kijk dan eens op de pagina: Welke internetbrowsers zijn er en hoe installeer ik deze?

Wat is een internetbrowser?

Een internetbrowser is een programma op je computer waarmee je kunt navigeren over het internet. Zo kun je door gebruik te maken van de internetbrowser websites bezoeken, berichten plaatsen op websites (denk aan bijvoorbeeld Facebook), video’s bekijken, informatie zoeken en programma’s downloaden. De snelheid en het gemak waarmee de websites getoond worden is afhankelijk van de soort browser en de browserversie. Verderop leggen we je uit hoe je herkent welke browser je zelf gebruikt. 

Hoe weet ik welke browser ik gebruik?

De makkelijkste manier om snel te herkennen welke browser je gebruikt, is door naar het logo van de browser te kijken (het logo dat je aanklikt wanneer je naar het internet of naar een website toe wilt gaan). Je kunt het logo van jouw webbrowser vergelijken met de logo’s hieronder om te weten te komen welke browser het is. 

De logo’s van de internetbrowsers kunnen een beetje afwijken van hoe ze hieronder afgebeeld zijn, dit heeft te maken met het aanpassen van de logo’s door de makers van de browsers. Maar de logo’s zullen nog steeds te herkennen zijn.

Google Chrome: “Een bolletje met rood, geel en groen aan de buitenkant en blauw in het midden”.

Google Chrome

Mozilla Firefox: “Een vuuroranje vos om een blauw/paarse bol”.

Microsoft Edge: “De letter ‘e’ zonder iets erbij”.
Let op, verwar dit logo niet met die van Internet Explorer.

Edge logo

Internet Explorer: “De letter ‘e’ met een goudgele streep eromheen”.
Let op, verwar dit logo niet met die van Microsoft Edge.

Internet explorer Logo

Safari: “Een blauw kompas met een rood-witte wijzer”.

Safari Logo

Opera: “De letter ‘O’ in rood “.

Opera Logo

Om optimaal gebruik te kunnen maken van de browser op je computer, is het belangrijk dat je een recente versie van de browser gebruikt. Je leest alles over browserversies en het updaten van je browser op: Hoe controleer en update ik mijn browserversie?