Internetbrowsers

Om websites te kunnen bezoeken op je computer, heb je een internetbrowser nodig. Vaak staat er al standaard een browser geïnstalleerd op Windows en Mac computers. Hieronder leggen we je uit weke internetbrowsers er zijn en hoe je deze kunt downloaden en installeren. Je kunt zelf kiezen welke browser je op jouw computer gebruikt. Wel zijn sommige browsers beter ondersteund door veel websites dan anderen. Hieronder leggen we je uit hoe dit zit.

Wil je weten wat een internetbrowser precies is en wat je hiermee kan? Kijk dan eens op de pagina: Wat is een internetbrowser en hoe herken ik welke ik gebruik?

Google Chrome

Google Chrome is (zoals de naam al weggeeft) de internetbrowser gemaakt door Google. Deze browser is gratis te downloaden en krijgt regelmatig updates. Google Chrome is een van de meest populaire browsers, en wordt daarom ook door bijna alle websites ondersteund (als je een recente versie gebruikt). 

Chrome downloaden: Om gebruik te kunnen maken van Google Chrome, moet deze browser eerst gedownload worden. Je kunt dit doen door in je huidige browser via de zoekmachine te zoeken naar ‘Chrome downloaden’ of door te klikken op deze link.

Chrome downloaden

Chrome installeren: Als de download klaar is kun je het bestand openen van uit de browser of via de downloads map op de computer. Als je het bestand hebt geopend kun je de stappen van de installatie volgen.

(Het bestand heet googlechrome.exe op Windows en googlechrome.dmg op Mac).

Mozilla Firefox

Mozilla Firefox is een open-source webbrowser die is ontwikkeld door vrijwilligers in samenwerking met Mozilla-project. Ook Firefox is een niet-standaard browser die gratis te downloaden is en regelmatig updates krijgt. Mede hierdoor is deze browser (met recente versies) door veel websites ondersteund.

Firefox downloaden: Om gebruik te kunnen maken van Mozilla Firefox, moet deze browser eerst gedownload worden. Je kunt dit doen door in je huidige browser via de zoekmachine te zoeken naar ‘Firefox downloaden’ of door te klikken op deze link.

Firefox Downloaden

Firefox installeren: Als de download klaar is kun je het bestand openen van uit de browser of via de downloads map op de computer. Als je het bestand hebt geopend kun je de stappen van de installatie volgen.

(Het bestand heet firefox75.0.exe op Windows en firefox75.0.dmg op Mac. Het nummer kan afwijken als er een andere versie is).

 

Safari

Safari is de standaard browser van Apple, deze browser staat op alle apple apparaten standaard geïnstalleerd. Deze browser krijgt zo nu en dan updates vanuit Apple en wordt vaak wel ondersteund door websites. Bij problemen met Safari, kun je proberen een andere browser te downloaden en gebruiken.

Safari downloaden: Op Apple apparaten is Safari standaard gedownload en te gebruiken. Sinds 2018 is het niet meer mogelijk om op Windows apparaten de browser Safari te downloaden. De laatste versie van Safari op Windows is 5.1.7, maar deze versie is verouderd en meestal niet meer ondersteund.

Microsoft Edge

Microsoft Edge is de standaard browser van Windows apparaten vanaf Windows 10, deze browser staat op alle Windows 10 en nieuwere apparaten standaard geïnstalleerd. Deze browser krijgt zo nu en dan updates vanuit Windows en wordt vaak wel ondersteund door websites. Bij problemen met Microsoft Edge, kun je proberen een andere browser te downloaden en gebruiken.

Microsoft Edge downloaden: Op Apple apparaten is Safari standaard gedownload en te gebruiken. Sinds 2018 is het niet meer mogelijk om op Windows apparaten de browser Safari te downloaden. De laatste versie van Safari op Windows is 5.1.7, maar deze versie is verouderd en meestal niet meer ondersteund.

Internet Explorer

Ook Internet Explorer is een standaard browser van Windows. Echter is dit de oudere standaar browser, namelijk van de modellen voor Windows 10. Dit zijn onder andere (Windows 7, Windows Vista, WIndows XP en eerdere versies). Omdat deze browser vervangen is door Microsoft Edge, worden hier (bijna) geen updates meer voor uitgebracht en zal deze browser door steeds meer websites niet meer ondersteund worden. Mocht je Internet Explorer nog als browser gebruiken, raden wij je aan een andere te downloaden en gebruiken om een verbeterde internetervaring te krijgen. Je kunt als vervanger voor Internet Explorer het best kiezen voor Google Chrome of Mozilla Firefox. Hierboven lees je hoe je deze kunt downloaden en installeren.