HDMI kabel


Hier vind je een uitleg  over wat een HDMI kabel is, wat de functie hiervan is en hoe je deze kunt gebruiken.

HDMI kabel en zijn functie

HDMI staat voor “High-Definition Multimedia Interface”. De HDMI kabel is dé kabel die tegenwoordig wordt gebruikt voor het overbrengen van digitaal beeldmateriaal. 

Voorbeelden van het gebruik van een HDMI kabel:

  • Tussen tv zenderbox (bijv. Ziggo, KPN of T-Mobile) en de tv
  • Tussen een PlayStation en de tv
  • Tussen een computer en de tv (om het computerscherm op de tv te tonen)

Hoe herken ik een HDmi kabel?

HDMI kabel

Het uiteinde van de HDMI kabel heeft een kenmerkende vorm (zie foto hiernaast). Beide uiteinden hebben eenzelfde vorm en je dient deze uiteinden in de juiste ingang te doen van het apparaat (het grote voordeel is dat de HDMI kabel ook daadwerkelijk maar in 1 soort ingang past, waardoor je je niet kunt vergissen). 

Welke verschillen zijn er tussen HDMI kabels?

Detailed vector drawing of a HDMI connector in 4 different colours.

Over het algemeen zijn er drie verschillende HDMI kabels te onderscheiden:

  1. Full HD (1080p) HDMI kabel (hier te bestellen)
  2. 4K (UHD) HDMI kabel (hier te bestellen)
  3. 8K (UHD) HDMI kabel (hier te bestellen)

Het soort HDMI kabel kies je in principe op basis van de resolutie van het desbetreffende apparaat. Zorg er dus voor dat je weet welke resolutie jouw apparaat ondersteund om zo het mooiste beeld te krijgen.

In principe kun je elke HDMI kabel gebruiken zolang beide apparaten (die je probeert te koppelen) een HDMI ingang hebben. Een Full HD HDMI kabel kan bijvoorbeeld gewoon worden gebruikt voor een 4K tv, echter haal je hier dus niet het mooiste beeld mee naar voren, echter kun je hier prima tv of films mee kijken.

Kortom! Afhankelijk van de beeldkwaliteit die je zoekt en de apparaten die je bezit en probeert te verbinden (bijv. een tv met een tv-zenderbox), kies je een HDMI kabel.