Apparaatinformatie Samsung tv

Elke smart tv heeft een modelnummer en een softwareversie. Soms is het handig om deze informatie over het apparaat te achterhalen. Bijvoorbeeld wanneer je problemen met de televisie ondervindt of wanneer een app niet goed werkt. Vaak is deze informatie dan nodig. Hieronder leggen we je uit hoe je de informatie kunt achterhalen op op een Samsung smart tv. 

Heb je een smart tv van een ander merk? Kijk dan op de pagina met deze stappen voor het merk tv dat je hebt: Philips, LG, Sony (klik op het merk om naar de juiste pagina te gaan).

Modelnummer:

Het modelnummer of de modelcode van de tv is opgebouwd uit letters en cijfers. Je kunt op Samsung tv’s het modelnummer op twee manieren achterhalen. De eerste manier is over het algemeen het makkelijkst, maar als de tv aan de muur hangt, of wanneer je niet makkelijk achter de tv kunt komen, kun je beter de tweede manier gebruiken.

Manier 1. ‘De sticker’:
Op de achterkant van de tv zit een zwart/wit sticker. Op deze sticker is onder andere het modelnummer te vinden. Deze methode is handig wanneer de tv niet aangezet kan worden. 

Modelnummer sticker

Manier 2. ‘Via de instellingen’:
Wanneer je moeilijk bij de achterkant van de tv kunt komen, en wanneer de tv wel aan gaat, kun je via de instellingen je modelnummer opzoeken.

Op een Samsung tv van 2013 of ouder kun je dit doen door op de afstandsbediening te klikken op de De Menu toets. Vervolgens selecteer je Ondersteuning en dan Contact opnemen met Samsung. De modelcode verschijnt dan in het scherm.

Samsung Modelnummer

Op een Samsung tv van 2014 of nieuwer kun je dit doen door op de afstandsbediening te klikken op de De Settings toets, of te klikken op het tandwiel op de startpagina van de tv. Vervolgens selecteer je Ondersteuning en dan Contact opnemen met Samsung of Over deze tv. De modelcode verschijnt dan in het scherm.

Modelnummer via instellingen Samsung smart-tv

De modelcode lezen en begrijpen:
Het modelnummer van de tv zegt al veel over het soort tv dat je hebt. Je kunt de code aflezen met behulp van deze afbeeldingen (rechts).

Zo kun je bijvoorbeeld achterhalen: voor welk werelddeel deze tv is geproduceerd, het formaat van de tv, in welk jaar deze geproduceerd is en van welke serie de tv is. In sommige gevallen  kan dit handig zijn met betrekking tot de ondersteuning van apps. App fabrikanten kunnen zelf bepalen voor welke soort televisies zij de app beschikbaar maken. Dit betekent dus dat een (of meerdere) van de hierboven genoemde specificaties als eis kan worden gesteld om gebruik te maken van een dienst.

modelnummer Samsung Smart-TV
modelnummer QE Samsung smart tv

Softwareversie:

De softwareversie die op je televisie geïnstalleerd staat is ook belangrijk voor het functioneren van de tv en bepaalde apps op de tv. Het is daarom belangrijk dat de huidige softwareversie van jouw tv up to date is.

Op een Samsung tv van 2013 of ouder kun je de softwareversie achterhalen door op de afstandsbediening te klikken op de De Menu toets. Vervolgens selecteer je Ondersteuning en dan Software update. De softwareversie is hier zichtbaar, en ook kun je hier kiezen om nieuwe updates te zoeken.

Samsung Ondersteuning
Samsung Softwareupdate

Op een Samsung tv van 2014 of nieuwer kun je de softwareversie vinden door op de afstandsbediening te klikken op de De Settings toets, of te klikken op het tandwiel op de startpagina van de tv. Vervolgens selecteer je Ondersteuning en dan Software update. In dit scherm staat dan de huidige softwareversie vermeld, ook kun je hier kiezen om nieuwe updates te zoeken en updates uit te voeren.

De juiste versies:
Soms is er een nieuwere versie beschikbaar, ook al geeft de televisie aan dat deze up to date is. Mocht er geen automatische software-update klaarstaan onder het kopje ‘Software-update’ maar wil je toch nakijken of er een nieuwere versie beschikbaar is? Bezoek dan deze pagina van Samsung en vul hier bovenaan de pagina het modelnummer in van de tv. Nadat je op zoeken hebt geklikt, vind je ergens onderaan een softwareversie met een datum. Deze versie kun je dan vergelijken met de versie van de tv. 

Verschilt de softwareversie van de tv met de versie van de website? Gebruik dan dit stappenplan om jouw tv handmatig te updaten met de nieuwste software voor jouw tv.